Sivut

sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

Kepparit ylittivät esteitä kepparikisoissa

Perjantaina 21.3. Korpitien monitoimikeskuksessa pidettiin kepparikisat, jotka järjestivät Paltamon 4H-yhdistys, Elinvoimaa elintavoilla -hanke, MLL:n Paltamon yhdistys, Kainuun kopse ja Nuorisotyö koulussa tutuksi - hanke.


Kisat onnistuivat mainiosti ja vauhtia ja vilinää riitti. Neljässä korkeusluokassa osallistujia oli yhteensä runsaat 34! Näimme kisojen aikana lennokkaita hyppyjä ja taidokasta ratsastusta. Perheen pienimmätkin innostuivat osallistumaan puomiluokkaan, joka oli tarkoitettu alle kouluikäisille. Salin toisella puolella oli myös harjoitusesteitä ja mainio temppurata niille, jotka eivät osallistuneet kisaan. 

Kisoissa 7.-luokkalaiset pyörittivät onnenpyörää ja pitivät kahviota, jossa he myivät maukkaita herkkuja. Paltamolaiset yritykset ja kunta lahjoittivat kahvioon tuotteitaan ja onnenpyörään palkintoja. Iso kiitos siis heille!

Kisojen tulokset:

30cm-40cm luokka:
1. Olivia Gupta
2. Alina Rusanen
3. Torsti Salo

50cm-60cm luokka:
1. Rosalia Hiusvaara
2. Eljas Jokelainen
3. Tyyne Karhu

70cm-80cm luokka:
1. Liina Raappana
2.Juulia Pulkkinen
3. Inga Holappa

Kaikki osallistujat saivat upeat Kainuun Kopseen  ruusukkeet ja tikkarit. Kolme parasta jokaisesta luokasta saivat myös hyppynarut. Puomiluokassa ei ollut ajanottoa, joten kaikki voittivat ja saivat myös valkoiset ruusukkeet ja tikkarit!

Toivottavasti saamme jatkossakin nauttia yhtä hauskoista ja runsasmääräisistä  hyvän mielen tapahtumista! 

Teksti: Tinja Jokelainen ja Silja Leinonen
Kuvat: Sanni Lappeteläinen

keskiviikko 26. maaliskuuta 2025

Paltalinnassa rukit hyrisivät ja karstat rahisivat kehruutapahtumassa

Paltalinnassa järjestettiin lauantaina 22.3. toistamiseen kokopäiväinen kehruutapahtuma, johon kokoontui paltamolaisia ja muita kainuulaisia kehruuharrastajia – yksi jopa Kuhmosta asti.

Päivän mittaan kehräämässä kävi toistakymmentä harrastajaa; ensimmäiset saapuivat Paltalinnaan aamulla ja viimeiset lähtivät iltapäivällä viiden aikaan. Osa piipahti paikalle pariksi tunniksi, toiset viihtyivät koko päivän tämän perinnekäsityön parissa. Puolen päivän aikaan tilattiin pitsat paikallisesta ravintolasta, joten ruoanlaittoonkaan ei tavinnut aikaa käyttää. 

Kainuun kehruuharrastajat ovat useana vuonna kokoontuneet yhdessä viikonlopun mittaiseen kehräysretriittiin. Syksyllä pitkän linjan harrastajat Anu Niskanen ja Maarit Leinonen pohtivat uutta paikkaa tällä kertaa yhden päivän mittaiselle tapahtumalle. Syntyi idea monille tutun Paltalinnan varaamisesta kehrääjien käyttöön. Ensimmäinen kehräyspäivä Paltalinnassa järjestettiin lokakuun lopussa ja uusi päivämäärä lyötiin samantien lukkoon.

Tapahtumaan osallistui kehrääjiä konkareista vasta-alkajiin. Maarit Leinonen on harrastanut kehräämistä jo 40 vuotta, ja monet paikalle kokoontuneista kehrääjistä ovatkin saaneet oppinsa hänen kursseiltaan. Toisilla harrastus on alkanut käytännön sanelemana. Kannustimena kehräämisen opetteluun on toiminut niin ikään lampaiden hankiminen kuin talokaupan yhteydessä saatu rukki.

Monen tapahtumaan osallistuneen vasta-alkajan kehräysharrastus on alkanut viime vuosina, eikä kehräyskertoja välttämättä ole montaa kertynytkään; joillekin kehrääminen onkin harrastus, jota tehdään nimenomaan näissä yhteisissä kokoontumisissa ja kursseilla, ei niinkään kotona itsekseen. Välineiden puutteeseen ei harrastajien kehrääminen kuitenkaan kaadu; kaikilta osallistujilta löytyi rukit omasta takaa – joiltakin useampiakin.

Rukkeja tapahtumassa näkyi vähintään yhtä monenlaista kuin osallistujiakin. Monet käyttivät perinteisen mallista rukkia, toiset pystyrukkia, modernimpaa sähkörukkia tai jopa yksinkertaista värttinää. Yhtä kaikki, lankaa syntyi kiireettömästi omin käsin, kuten joidenkin osallistujien lapsuusmuistoissa. Äänimaisemankin perusteella selvää kuitenkin oli, että nyt emme ole menneellä vuosituhannella; rukkien hyrinään ja kolinaan sekä karstojen rahinaan sekoittuivat puhelimesta kantautuneet hiihdon maailmancupin äänet.

Seuraava kehruupäivä on jo sovittu marraskuulle!

Villasta syntyi lankaa kehrääjien käsissä. Toisinaan lankaa kehrätään lampaanvillan lisäksi myös vaikkapa alpakan villasta tai koiran karvasta.
Kuva: Sari Vajavaara


Perinnerukkien lisäksi tapahtumassa käytettiin myös modernimpia rukkeja.
Kuva: Sari Vajavaara




keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Autioniemessä juostiin sukkasillaan pikkupakkasessa

Paltamon ensimmäinen villasukkajuoksu järjestettiin 17.3.2025 Autioniemen ympäristössä mukavassa talvisäässäJuoksutapahtuman järjesti Paltamon Urheilijat, josta paikalla olikin useita toimijoita. Päävastuun tapahtumasta kantoi Tuukka Pasanen. 

Tapahtumapaikalle Autioniemeen saapui 17 kisailijaa tai höntsäliikkujaa, joista monet olivat lajin parissa ensimmäistä kertaa. Alkulämmittelyiden jälkeen kisailijat pinkaisivat juoksuun kukin sarjansa mukaiselle reitille. Reittien pituus vaihteli lasten sarjan 0,7 km:stä aikuisten 1,9 km:n reittiin. Maalissa juoksijoita odotti kuumat mehut sekä Vaaran Mummojen neulomat villasukat palkinnoksi sarjan nopeimmille ja kaikille lapsille.

Pakkasta oli muutama aste, mikä onkin mainio sää villasukkajuoksuun. Plussakelillä pakkaslumi paakkuuntuu sukkien pohjiin ja haittaa juoksemista. Jalat pysyivät juostessa lämpiminä monen sukkakerroksen ansiosta; useimmilla osallistujilla oli tavallisten sukkien päällä kahdet tai kolmet villasukat. Starttipaikalla räsymatot varmistivat, että jalat eivät paleltuneet ennen suoritusta, eikä sen jälkeen.

Otollista aikaa villasukkajuoksulle on vielä toistaiseksi Paltamossa jäljellä, mikäpä olisikaan mukavampi aika kokeilla lajia kuin keväisen aurinkoiset pakkassäät!


Monen ikäiset juoksijat osallistuivat kepeätunnelmaiseen tapahtumaan.
Kuva: Kaisa Toivonen



Kengät jätettiin starttiviivalle villasukkajuoksussa.
Kuva: Sari Vajavaara



maanantai 17. maaliskuuta 2025

Kylien yhteisessä joulutapahtumassa kävi satoja vieraita

Paltamon kylien yhteinen joulutapahtuma pidettiin lauantaina 14.12. Paltalinnassa. Suurimman vastuun tapahtumasta tällä kertaa kantoi Kiehimänsuun kyläseura kun edellisenä vuonna tapahtuma pidettiin Vaarankylällä. Mukana tällä kertaa oli pääorganisaattori, kyläseuran puheenjohtaja Tuula Väisäsen lisäksi todella suuri joukko vapaaehtoisia talkoolaisia ja tukijoita.

Myyjäisissä oli parikymmentä myyjää

Tapahtuma alkoi joulumyyjäisillä, jossa paltamolaiset yksityiset, yhteisöt, yhdistykset ja yritykset möivät tuotteitaan. Pöytien varaukset hoiti Kontiomäen kyläyhdistys. Ohessa tarjoiltiin Markku Väisäsen keittämää ja Paltamon Osuuspankin lahjoittamaa joulupuuroa, jota meni tapahtuman aikana huimat 450 annosta. Paltamon seurakunta oli lahjoittanut glögit sekä piparit ja Paltamon kunta suklaat. Tuutun kotikakkujen taatelikakkuja tarjottiin kaikki 300 palasta. Pihalla kipakassa pakkasessa sai paistaa ja syödä makkaraa. Pihalla oli myös partiolaisten tehtävärata. Sisällä oli myös muutamia toimintapisteitä lapsille ja nuorille, mm. Kultturan työpaja sekä 4H-yhdistyksen ja seurakunnan askartelu- ja värityspiste. Myös joulupukki pääsi vierailemaan tapahtumassa. Kiehimänsuun kyläyhdistys hoiti arpojenmyynnin ja tunnin aikana menikin kaikki 300 arpaa. Päävoiton eli Kotomon lahjakortin voitti Paula Huusko. Arpajaistuotto käytettiin kukkien hankintaan ja ne toimitettiin vanhusten koteihin ja hoivakoteihin.

Ohjelmaosuudessa Merja Kyllönen pakisi jouluevankelijumin Kaenuun murteella


Tunnin kestäneen myyjäisosuuden jälkeen pöydät roudattiin nopealla vauhdilla kasoihin ja täytettiin sali tuoleilla ohjelmaosuutta varten. Juontajana toimi Ira Määränen Paltamon harrastajateatterista. Europarlamentaarikko Merja Kyllönen esitti jouluevankeliumin rehevästi ja taidokkaasti Kainuun murteella. Esiintyjinä seimiasetelmassa toimivat kontiomäkeläiset vapaaehtoiset. Musiikkia esitti mm. eläkeläisten lauluryhmä sekä Anna ja Oskari Sivonen. Nelosluokkalaisten ryhmä Ilona, Elsa ja Hilma esittivät itse tekemänsä joulunäytelmän. Ohjelmaosuuden huippukohtana mainostettiin perinteistä Tontut ja keijut –esitystä, joka ei tuottanut katsojille pettymystä, vaan sai hymyn monen katsojan huulille. Miehet rikkoivat rohkeasti perinteistä roolijakoa ja hoitivat tyylikkäästi eläytyen keijujen roolit naisten hoitaessa tonttujen virkaa. Ohjelmaosuuden lopuksi tilaisuudessa juhlittiin Kiehimänsuun kyläseuran 30 toimintavuotta ja muistettiin yhdistysaktiiveja. Myös kansanedustaja Mikko Polvinen käytti puheenvuoron ja toivotti paltamolaisille hyvää joulunaikaa.

Monipuolisen ja loistavasti järjestetyn tapahtuman päätteeksi kanttori Natalia Novikova ja lastenohjaaja Sari Mikkonen laulattivat vielä kauneimpia joululauluja. Tapahtumassa toivotettiin yleisö myös tervetulleeksi seuraavan kerran Kontiomäelle yhteiseen joulutapahtumaan, kun järjestämisvastuun tapahtumasta ottaa Kontiomäen kyläyhdistys.

Kuvat: Kaisa Toivonen